29. mar, 2015

Köpa valp

Tiden flyger fram, nu är valparna 5 och en halv vecka. De har varit ute en liten stund när det var varmt och solen var framme, det var hur kul som helst och dom utforskade allt.

Vi har haft många blivande valpköpare på besök och Mira visar gärna sina valpar och vill gärna leka, hon mår så bra igen. Imorgon ska stygnen tas bort och hon slipper förhoppningsvis sin kropps body, hon verkar tycka det är helt ok att ha den på sig men det är nog lite varmt.

Några rader vad det innebär att köpa valp från mig på Chelenas kennel.

Det måste finnas tid till en valp som inte får lämnas ensam första tiden, labradoren är social och vill inte bli lämnad utanför sin familj. Det är också en stor och stark ras som behöver motion (som vuxen) och aktivering. Som valp aktiverar den sig själv och man får istället träna passivitet så att den kan vara lugn på alla platser, det är bra om den får sin egen bädd/plats i hemmet där den får vara ifred när den ska sova eller vill gå undan.

Valpen/unghunden ska äta samma foder som jag ger, tills den är 12-15 månader, då är skelett och leder i stort sett färdigutvecklat. Det är så viktigt att den får foder med näringsinnehåll anpassat efter den växande valpen/unghunden. Vid 12-18 månader ska hunden höft & armbågsröntgas, det är viktigt att detta följs upp av alla. Som köpare vill man ha en frisk och sund hund och detsamma gäller oss uppfödare, utan den röntgen har vi ingen statistik att gå på och följden blir att vi inte lyckas få fram friska hundar till er valpköpare. Det är också lika viktigt för hundens skull, om det skulle visa sig vara något på röntgen så kan man förebygga och hjälpa hunden.

Om man väljer hanhund så får man tänka på att den blir stark och "döv" under könsmognaden, det är en period som är övergående och inget man kastrerar sin hund för. Det är bara sjuka hundar som ska kastreras, vi opererar inte oss själva eller våra barn för att de har drifter och kommer i slyngelålder/könsmognad. Inte heller för att grannarna har en massa löptikar, då är det bättre om man tror att det blir "jobbigt" för hunden, att välja en tik eller jobba med sin hund, gå kurser och lära sig vad det innebär för både er och hundens skull. Hårda ord/ ja men det har gått mode i att kastrera sina hanhundar, så fort de blir könsmogna och stannar och luktar på fläckar eller flåsar, det är bara naturligt/lika naturligt som våra tikar som löper och det går i regel över. De flesta som kastreras ändrar inte sitt beetende som den redan hade innan och det finns många biverkningar och identitetsproblem som sällan framkommer.

Nya bilder under valpbilder från när de var ute första gången